ICSM 2005 – első nap

 

A mai előadásokból a következők voltak érdekesek: 

Ipari tanulmányok, mintapéldák:

  • Continuous Refactoring of a Java Server Application (Siegfried Goeschl): egy elektronikus aláírást biztosító szerver komponenst fejlesztettek, és az egyik nagyobb átalakítás előtt rájöttek, hogy elég komoly gondok vannak a fejlesztési módszerükkel. Újra kellett írni az egyik open source Jakarta komponenst, amit használtak, mert már elegük lett, hogy vagy 30 másik komponenstől függ, és így eléggé megnehezíti a karbantartást. Ezen kívül automatikus build környezetet vezettek be (a Maven eszközt használták). Semmi egetrengetően új dolog, de az előadónak nagyon jó stílusa volt, úgyhogy élvezetes előadás volt.
  • Using AOP to Ease Evolution (David Shepherd): egy open source adatbázis szervert használtak, és megjelent az igény, hogy a változtatás esetén értesítse a klienseket. Mivel erre nem volt alap támogatás, ezért írtak hozzá kiegészítést, a kérdés az volt, hogy hogyan érdemes berakni az Observer tervezési mintára épülő új modult, hogy a későbbi változatok megjelenése esetén minél kevesebbet kelljen majd bajlódni. Végül az aspektus-orientált programozás mellett döntöttek, az értesítést végző komponens teljesen külön volt, az eredeti szoftverbe csak pár pointcutot raktak bele, ami eltéríti a hívásokat az update elvégzése után, és megcsinálja az értesítést. Érdekes ötlet volt, de szerintük főleg csak akkor használható, ha csak egyirányú a kommunikáció, és az új komponensnek nem kell visszanyúlnia az eredeti funkcióba.
  • Fit for Change: Steps towards Effective Software Maintenance (Theo Helfenberger): ez jó alaphelyzetből indult ki. Banki szoftver fejlesztése, csúsztak sokat már, sok kritikus bugjuk volt, a tesztelők nem működő verziókat kaptak a fejlesztőktől, a fejlesztők fele otthagyta a projektet:) végül sikerült egyenesbe hozniuk, a főbb módszerek: napi build, tesztelés már a fejlesztőknél, vezetők az egyes kis csapatok élére. Azt nem értem, hogy ezek nélkül hogyan kezdték el a fejlesztést;), ez szerintem nem olyan nagy eredmény, ezeknek azért elég egyértelműeknek kéne lenniük manapság (pl. nézzék meg a Microsoft Solution Frameworkot, ott ezek a legalapabb dolgok, de más módszertanoknak is részük szerintem ezek). Amin később még jobban meglepődtem, hogy Ők kapták a best paper awardot az industrial kateóriában.  

Tool demók:

  • IRiSS – A Source Code Exploration Tool (Andrian Marcus): a toolok közül az egyik legérdekesebb számomra. Az előadó lazán, jól adta elő a dolgot, főleg a többi előadóhoz képest (ez sajnos szakmai ártalom, de csomószor azt néztem, hogyan adnak elő, és nem azt, hogy mit:). Egy olyan eszközt mutatott be (egy Visual Studio Add-int), ami a fejlesztésnél a forrás fájlokban történő keresést könnyíti meg. Tényleg viszonylag kényelmetlen, amikor rákeres az ember egy  osztálynévre egy nagyobb projektben, és visszakap 200 előfordulást. Úgyhogy az eszközben be lehet állítani a granularitást (osztály, metódus szintjén), rangsorolja az eredményeket (googlehoz hasonlóan, Information Retrieval algoritmusokat használva). Egyszerű, de nagyszerű ötlet:) Még egy érdekes pont: nem találtak olyan tanulmányt, ami azzal foglalkozik, hogy a fejlesztők hogyan, mire keresnek fejlesztés közben, pedig ezt biztos érdekes lenne vizsgálni, lehetne vele javítani a fejlesztés hatékonyságán. Terveznek még egy olyan eszközt, ami egy Eclipse plugin, és a Googel desktop search-ét használja a kereséshez.
  • iPlasma: An Integrated Platform for Quality Assessment of Object-Oriented Design (Radu Marinescu): egy keretrendszert mutatott be, ami források kezelésére, és különböző metrikák (pl. lines of code, leszármazottak száma, hívott metódusok száma) megjelenítésére, az alapján való keresésre, szűrésre alkalmas. Ezen kívül be van építve tizenvalahány összetett feltétel, ami általában tipikus tervezési hibára utal, és így lehetne a szoftver minőségét javítani.

A többi tool bemutatás nem annyira tetszett, valószínűleg túl fáradt voltam már, de a legtöbbnek nem fogtam a lényegét, hogy mire lehet használni, vagy mi az újdonság benne.

Tutorialok: sajnos lemaradtam róla, de Nicolas Zvegintzov – 60 years of software maintanence: lessons learned előadása állítólag félelmetesen jó volt. Azért nagy mázlim volt, mert ebédnél pont Ő ült le mellém, és vagy 20 percet beszélgettünk még, tényleg nagyon jó stílusa van, biztos nagyon élvezetes előadást tarthatott.

Eredeti dátum: 2005. szeptember 28.

Reklámok
Kategória: Research | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s