ISAS 2007

 
Hét elején volt szerencsém eljutni az International Service Availability Symposium (ISAS 2007) konferenciára. Külön élmény, hogy a konferenciát a New Hampshire Egyetem szervezi, így életemben először utaztam a tengerentúlra. Érdekes ország ez az USA, jó néhány kellemes és kevésbé kellemes meglepetésben volt már részem.
 
A konferencia színvonalával kapcsolatban a szokásos jelenséget láttam, az előadások egyharmada nagyon tudományosan megfogalmazott, komoly eredménynek kinéző mese, ha megpróbáljuk megérteni, akkor kiderül, hogy tartalom kevés van mögötte, csak jól hangzó, divatos kifejezések egymás utána rakosgatása. A másik egyharmad jó dolog lenne, viszont katasztrofális módon adják elő, és így kevéssé élvezhető (kínai srác törni angol és próbálni mesélni tudomány – címdia után minden fóliára legalább 3 integrált felrakó professzor – egy diára felrakunk 5 bekezdés 10 pontos szöveget, egy grafikont és még két táblázatot előadó). Viszont a maradék egyharmad az, amiért érdemes ezt csinálni, ez az, ami fenntartja az ember hitét a tudományos életben. Az ISAS-ban ráadásul az volt még különösen jó, hogy itt a résztvevők fel az iparból jött, és ténylegesen meegvaósított, működő dolgokról beszéltek. Az konferencia cikkeit a Springer adta ki, gondolom egy idő után majd on-line módon is elérhető lesz. Két előadást emelnék ki csak most:

Performance and Reliability Challenges in Content Delivery
Tom Leighton, Akamai, USA

Tom Leighton, az MIT professzora és az Akamai cég alapítója, nagyon élvezetes előadást tartott az Internet problémáiról (lassúság, támadhatóság), és hogy Ők hogyan próbálják megoldani. Volt néhány jó ötletük, megvalósították, és most az Akamai szolgáltatja a legnagyobb végek weboldalát. (Igazából nem a szolgáltatják, mert ténylegesen nem egy sima szerver hosting cég, ők csak a saját szerverparkjukon keresztül biztosítják a gyorsabb elérést). A fő gondolat, ami brilliánsan egyszerű, de mint mnden nagy ötlet gondolkodásmód váltást igényel, az az, hogy a nagy teljesítményű és rendelkezésre állású szolgáltatást nem kiváló minőségi szerverközpontokkal érik el, hanem nagymennyiségű sima szervert használnak. Nem akarnak folyamatosan működő szervereket, amik ellenállnak minden támadásnak, védettek minden hiba ellen, hiszen ha egy weboldalat támadni akarnak, akkor mindig találnak módot, hogy a szervereket túlterheljék, mindig lesz olyan hiba, ami ellen nem lehet védekezni. Ehelyett inkább nagy mennyiségű, globálisan szétszórt szerverük van, ami gyorsan alkalmazkodik a változáshoz, és átveszi a másik szerepét. Nem gond, ha 1000 Akamai szerver áll éppen, hisz van még 25 ezer, ami működik. Természetesen a technikai részleteket, az új protokollokat és megoldásokat, amik lehetővé teszik ennek az architektúrának a működését, nem részletezte, de azért sok érdekes dolgot mesélt (ez az előnye az ilyen szakmai konferenciáknak, itt az ipari emberek is sokkal könnyebben beszélnek technikai részletekről, és válaszolnak részletekbe menő kérdésekre, mert szeretnének felvágni a többi szakmában lévő előtt, viszont mivel azért akadémiai jellegű a közönség, nyíltabban beszélnek üzleti titkokról is, kevésbé érzik versenytársnak a hallgatóságot:).

Applying US DoD Human Engineering Methods to Reduce Procedural Error Related Outages
Pat O’Brien, Motorola, USA

Érdekes előadás, hogy mennyire is számít, hogy hogyan tervezi meg a kezelőfelületet az ember. A Motorolánál megnézték, hogy a hibáknak egy elég jelentős része azért van, mert nem érthető az eszközeik kezelőfelülete, nem konzisztens. Nagyon sok apró példa volt, pl. hogy ha az egymás melletti LED-ek nincsenek védve, akkor az egyik megvilágíthatja a másikat, és a felhasználó úgy értékeli tévesen, hogy az is ég; hogyan lehet helyet spórolni és mégis egyértelműen lehelyezni a feliratokat, stb. A második részében pedig látszott, hogy mennyire komoly dolog ez, mély pszichológiai és kognitív tudományos ismeret kell hozzá, rengeteg szabvány van a témában. Ráadásul a kiadványban vannak jópofa képek az eszközök felületéről, amik tipikis hibákat mutatnak be.

Összességében jó konferencia volt, az előadások jók voltak, de ami még fontosabb, hogy nagyon sok érdekes ember volt itt. A társaság egyik felével még ittmaradunk pár napot, ugyanis most van SA Forum taggyűlés is. 

   

Reklámok
Kategória: Research | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s