Symposium on Programming Languages and Software Tools

URL: http://www.inf.elte.hu/rendezvenyek/splst/

A konferenciáról: finnek, észtek és magyarok szervezik kétévente. Magyarországról főleg az ELTE és a szegedi egyetem vesz részt rajta. Most azt mondták a szervezők, nem volt szűrés, minél több cikket akartak, így bekerült mindenki, aki beküldött. Így volt néhány elég alacsony színvonalú munka, de voltak nagyon jók is.

Helyszín: Dobogókő,Manréza Hotel (http://www.manreza.hu/hotel/). Lelkigyakorlatos hely és konferenciaközpont, jól felszerelt, több terem van, nagyon szép, csendes helyen van.

Előadások

(két párhuzamos szekció volt az első nap, így az előadások egy részét nem láttam)

Agile Software Development with SCRUM, Kurtz János (R&D Team Leader, Nokia Siemens Networks Hungary)

Invited talk. A SCRUM agile szoftverfejlesztési folyamat bevezetési tapasztalatairól beszélt. Nagyon jó előadás volt, nem hallgatta el a buktatókat, hibáikat. 2005 augusztusban egy projektben elkezdték a SCRUM-ot használni, az sikeres volt. Aztán nagy hype lett a Nokiában, és megpróbálták a menedzserek mindenhova lenyomni, itt már voltak gondok, mert sokan nem akartak változtatni a bevett szokásaikon, és csak az agilis fejlesztés látszatát vették át. A menedzserek nem adták fel, hogy totálisan irányítani akarnak mindent, a fejlesztők továbbra is a vízesés modell szerint haladtak, csak rövidebb iterációval.

SCRUM-ról pár érdekesebb dolog: nincs igazából menedzser, aki eldönti, ki pontosan mikor mit csinál, hanem összegyűjti a product manager, hogy milyen követelmények vannak. Ebből az iteráció elején egy úgynevezett sprint startup meetingen kiválasztják, hogy a max 6 hetes iterációban mit fognak megcsinálni a prioritások alapján. A funkciókat felosztják 2-3 napos feladatokra, és a fejlesztők döntik el, hogy milyen sorrendben haladnak. Napi 15 perces megbeszélés van, ahol mindenki elmondja, hogy mit csinált, mit fog csinálni és van-e valami probléma. Ehhez viszont tapasztalt programozók kellenek, akik szeretnének hatékonyan dolgozni. A proceedingsben van egy 6 oldalas cikk róla, azt felraktam a Domino articles adatbázisába.

Obfuscating C++ Programs via Control Flow Flattening, Tímea László, Ákos Kiss, University of Szeged

C++ programok visszafejthetőségét akarták megnehezíteni, más nyelvekre sok eszköz van, állítólag C++ esetén csak egy ilyen van, és az is nagyon drága. A főbb nyelvi konstrukciókra megadtak mindenféle szabályt, hogy hogyan lehet olvashatatlanná tenni, pl. egy for-ból egy átláthatatlan if-es és break-es while ciklust csináltak. Megmérték a kapott kód metrikáit, vagy egy nagyságrenddel bonyolultabb lett így a kód, viszont a futási idő kétszeres lett.

Runtime Access Control in C# 3.0 Using Extension Methods, Mihály Biczó, Krisztián Pócza, Zoltán Porkoláb, ELTE

Ez konfigurálható kiegészítés C#-hoz, ami megszabja, hogy milyen nevű osztály hívhat meg kívülről egy adott metódust. Annyi gondom volt vele csak, hogy a hívó nevének ellenőrzése túl nagy biztonságot nem ad szerintem, de mondták, hogy következő verzióban már akarnak digitális aláírást is ellenőrizni majd.

Improving the Distributed Elementwise Processing Implementation in D-Clean, Viktória Zsók, Zoltán Hernyák, Zoltán Horváth, ELTE

Clean nevű funkcionális nyelv elosztott kiterjesztéséhez fejlesztettek egy hatékonyabb map függvényt (tehát ami egy collection minden elemére végrehajt valami műveletet).

Towards Profiling C++ Template Metaprograms, Zoltán Porkoláb, József Mihalicza, Norbert Pataki, Sipos Ádám, ELTE

Nekem ismeretlenek voltak a C++ template metaprogramok, ezek olyan C++ template-eket használó programok, amik fordítás során végrehajt már valamit. Bővebben pl. http://www.awprofessional.com/articles/article.asp?p=30667&rl=1 Ehhez próbáltak profiler-t írni a bemenő forráskód instrumentálásával és a fordító módosításával.

Redundant and error detecting Java bytecode, Olli Vertanen, University of Kuopio

HW tranziens hibák ellen akarnak védekezni a műveletek megismétlésével és eltérés detektálással. Ehhez a Java byte kódot módosítják és az utasításokat duplázzák.

Introducing Records by Refactoring in Erlang Programs, László Lövei, Zoltán Horváth, Tamás Kozsik, Roland Király, ELTE

Az Ericsson Erlang nyelvéhez készítenek refactoring eszközöket. Az Erlang egy alapjaiban funkcionális nyelv, amit kibővítettek mindenféle telekommunikációban használható funkcióval. Olyan eszközük van az ELTE-nek, ami a program gráf reprezentációját relációs adatbázisban tárolja, és SQL kóddal hajtják végre a refactoringot. A tanulság az volt, hogy nem is maga a refactoring művelet a nehéz, hanem ellenőrizni, hogy meg lehet-e engedni azt, lefordítható marad-e a kód utána is.

Towards verified usage of the C++ Standard Template Library, Gergely Dévai, Norbert Pataki, ELTE

STL specifikációja informális, ezért egy formális leírást akarnak készíteni hozzá. Ehhez a LaCert ( http://deva.web.elte.hu/LaCert/) programozási nyelvet használják, ahol lehet követelményeket megadni, és azt ellenőrzi a fordító.

Towards Detailed Trace Generation Using the Profiler in the .NET Framework, Krisztián Pócza, Mihály Biczó, Zoltán Porkoláb, ELTE

.NET Profiling felépítése, leírása, hogyan lehet részletes trace-t készíteni.

Goblint: Path-Sensitive Data Race Analysis, Vesal Vojdani, Varmo Vene, University of Tartu

Ez volt az egyik legélvezetesebb előadás. A srác kiállt, elkezdett mutatni egy PDF-et, ami tele volt formális leírásokkal és matematikai szimbólumokkal. Majd ezután azt mondta, hogy ez az, amit a konzulense adott neki, hogy adjon elő, de reméli, hogy nem áruljuk el a konzulensének, mert Ő most egy másik fóliasorozatot csinált az előadásra, és azt adja leJ Az egy könnyen érthető, élvezetes előadás volt. Versenyhelyzeteket keresnek a kódban, és erre dolgoztak ki valami algoritmust, implementálták egy Eclipse pluginban is.

Towards a profile-based approach to manage SOA-to-SOA integration challenges, Tarja Systä, Mikko Hartikainen, Tampere University of Technology

Újabb SOA mese, általános ötletek voltak főleg. Az előadást legjobban az jellemzi, hogy a „we are going to..” legalább tízszer hangzott el benne.

Comparing and Evaluating Design Pattern Miner Tools, Lajos Jenő Fülöp, Árpád Ilia, Ádám Zoltán Végh, Rudolf Ferenc, University of Szeged

Adott kódokban kerestetnek tervezési mintát az eszközökkel és emberrel is, majd összegyűjtik az eredményeket, és el kéne dönteni, hogy tényleg tervezési minták-e azok, amiket találtak, és megtalálták-e mindet. Erre írtak a Trac issue tracker felhasználásával egy webes rendszert, ahol az összehasonlításokat, értékelést, statisztika számolást el lehet végezni. Letölthető: http://www.inf.u-szeged.hu/designpatterns/

Tutoring System for Distance Learning of Java Programming Language, Boban Vesin, Mirjana Ivanović, Zoran Budimac, University of Novi Sad

Webes alkalmazás Java tanuláshoz. Még egy önlabnak is gyenge lenne szerintem, pl. az egyik fólián ki volt emelve funkcióként a következő: „tabs with numerous reports”

Subject-Oriented Operating System Development Based On System Predicate Classes, Ádám Balogh, Zoltán Csörnyei, ELTE

System Predicate Classes: olyan kiterjesztés az OO szemlélethez, ahol az öröklődés és a poliformizmus futási időben logikai kifejezések aktuális kiértékelése alapján változhat. A szubjektum-orientáltság pedig az aspektus orientáltsághoz hasonló, csak korábbi. Ezeket akarják az operációs rendszerek fejlesztésébe bevonni.

Situation aware computing in distributed computing systems, Jürgo Preden, Johannes Helander, Tallinn University of Technology

Hasznos előadás volt, az ubiquitous computing mellé megtanultam a következő új buzzwordot, ez a cyber-physical systems. Emellett megtudtuk, hogy a tallinni egyetem épületeit fegyencekkel építtették.

Node-based architecture for lightweight middleware, Vesa-Matti Hartikainen, Mikko Vulli, Hannu-Matti Järvinen, Tampere University of Technology

Minden I/O és feldolgozó egység eléréséhez ugyanazt az API-t használó köztes réteget akarnak írni, de még csak ötlet szintjén van a dolog.

Optimisation of Bidirectional Systolic Arrays with Sparse Input by "Folding", Laura Ruff, Babeş-Bolyai University

Optimalizációs eljárás és a bizonyításának ismertetése feldolgozóegységek tömbjénél.

Dynamic Code Generation and a New AOP Design Pattern in Network Management, Miklós Kasza, Vilmos Bilicki, University of Szeged

Netspotter hálózati tesztelő alkalmazás ügynökeihez futás során plusz kódot generálnak az adott környezet sajátosságait figyelembe véve.

Commanding a robot in a safe way, Zoltán Istenes, Tamás Kozsik, ELTE

Ki akarják szűrni, hogy a robotra veszélyes utasításokat ne hajtsa végre. B nyelvű specifikációban fogalmazzák meg ezeket a követelményeket, és ebből generálnak Java byte kódot. Utána a kód hordozza a bizonyítást (proof-carrying code), és ezt egy külső fél tanúsítja. A cikkben leírják, hogy milyen eszközöket használtak fel a megvalósításhoz. Az előadásra hoztak egy LEGO robotot, és azon mutatták be az irányítást:)

Semantic Model for Proving Properties of Clean Object I/O Programs, Máté Tejfel, Zoltán Horváth, Tamás Kozsik, ELTE

A Sparkle tételbizonyítót használták, hogy Clean nyelvű programokban az I/O kezelő részeket ellenőrizzék.

 

Összességében jó konferencia volt, érdekes emberekkel találkoztam, jókat ettünk, szép környéken voltunk, jól éreztem magam, és ez a lényeg;-)

Reklámok
Kategória: Research | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s