Virtualizáció előadás

Múlt héten tartottam az Operációs rendszerek tárgy keretén belül egy előadást a platform (számítógép) virtualizációról. Főbb témák:

 • általános terminológia, elméleti alapok, x86 architektúrával kapcsolatos problémák,
 • technikák: binary translation, paravirtualizáció és hardveres virtualizáció támogatás,
 • megoldások és gyártók rövid ismertetése.

Amíg gyűjtöttem az anyagokat, rá kellett jönnöm, hogy hihetetlen áttekinthetetlen ez a terület most:) Mindenki máshogy használja az egyes fogalmakat, szerintem szándékosan próbálják megkeverni az embert és máshogy elnevezni ugyanazt. A kedvencem az, hogy a tejles virtualizációs körképet bemutató ábrát mindenki úgy konstruálja meg, hogy azok az ágak véletlenül lemaradnak, amire nekik nincs termékük:)

Az előadás fóliái fent vannak ezen az oldalon.

Az előadás kapcsán játszogattam kicsit a VMware ESX-szel, és sikerült összerakni egy olyan demot, ahol futás közben átrakunk egy virtuális gépet egy másik szerverre (VMotion a fantázianeve a VMware-nél ennek a funkciónak, a Xen az ilyesmit Live Migrationnek hívja). Azért nem semmi, közben kb. 1 másodpercre esett ki a ping, és a virtuális gép grafikus felületét is szinte végig lehetett használni! Felraktam az oldalra egy rövid videót is róla.

Reklámok
Kategória: Opre | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Virtualizáció előadás bejegyzéshez

 1. Péter szerint:

  Hello Zoli!
   
  Megnéztem az előadás fóliáidat és szerintem nagyon jól összefoglaltad a lényeget. (Bár ha jól láttam, akkor az lemaradt a végéről, hogy a szoftver-es, illetve hardver-es virtualizáció együtt a legcélszerűbb használni)
  És teljesen egyetértek ebben a felhő lebeg az egész körül dologban is…
   
  Pár éve tartom én is virtualizációról előadást, de akkor még sokkal kiforatlanabb volt az egész, illetve teljesen intel központú volt az előadás. Ha esetleg valakit érdekelne: http://people.inf.elte.hu/csalap/docs/IVT.ppt

 2. Zoltan szerint:

  Szia!
   
  Köszi a linket az előadásra, átnéztem! A VMX-es ábrád jól összefoglalja a kiegészítő utasításokat. A végén a "lenymotjuk a lázadókat" ábra pedig zseniális:))

 3. frag szerint:

  Kedves Zoltán!A "05-opre-virtualizacio.pptx" file 4. diáján a commentben ezt írod:"…Ez a kép a
  Microsofttól van, nekik nincsen operációs rendszer szintű virtualizációs megoldásuk, így ez nem is került rá a képre…"A 6. dián pedig: "Type II-re példa: VMware Player/Workstation, MS Virtual PC,…" Ha jól értelmezem a Type II jelenti az operációs rendszer szintű virtualizációt. A 6.dián az MS Virtual PC-t is példának hozod, tehát mégis van MS-nek is op. szintü virt megoldása? (Remélem helyes az értelmezésem miszerint, opre szintü virt. == type II)

 4. Zoltan szerint:

  Szervusz!
   
  Igen, kicsit kusza még a terminológia, és elég nehéz rendszerezni:) Operációs rendszer szintű virtualizáción általában a legtöbb helyen azt értik, amikor egy host  operációs rendszeren ugyanabból az operációs rendszerből több elkülönített példányunk lehet. Jó példa ilyenre a Solaris Containers (http://en.wikipedia.org/wiki/Solaris_Containers). Ilyen tipusú megoldása a Microsoftnak – legjobb tudomásom szerint – nincsen. A Type I és Type II megkülönböztetés a klasszikus számítógép virtualizációs leírásokból származik, és ezt amennyire láttam, inkább csak a számítógép virtualizációs megoldásoknál (tehát amikor egy teljes virtuális számítógépet rakunk, és arra bármilyen operációs rendszert rakhatunk) szokták használni. Ha az operációs rendszer szintű megoldásokat is nézzük, az tényleg inkább Type II, hisz van alatta egy host OS, de ez esetben a Type II-be sorolható az OS virtualizáció és az olyan számítógép virtualizáció, ami alá kell host OS (tehán nem egyenlő, hanem a Type II-nek valódi részhalmaza az OS virtualizáció).

 5. Tamas szerint:

  Megerősítem, hogy a Microsoftnak NINCS jelenleg operációs rendszer szintű (mi úgy mondjuk kernel-level, vagy kernel-based) virtualizációs megoldása. Windows esetén az SWSoft Virtuozzo használható ilyen célokra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s