Google SketchUp

Avagy informatika használata a mindennapi életben:) A telkükönk rakunk fel kívülről egy kéményt, és ehhez át kell majd fúrni a tetőt. Édesapám megkért, hogy keressek valami programot gyorsan, amiben megrajzolom, hogy a negyvenöt fokos tetőt átfúró kör alakú kémény tetejére rárakott bádoglemezen milyen és mekkora lyukat is kell majd fúrni:)

Kicsit keresgetve a Second Life egyik oldalán találtam egy összefoglalót 3D-s modellező programokról. Ezek alapvetően bonyolult alakzatokhoz és figurákhoz valók, nekem viszont valami egyszerű dolog kellett (a Blendert pl. megnéztem, hát, elég komoly így elsőre:). Szerencsére a lista alján az other résznél rábukkantam a Google SketchUpra. Kicsi, egyszerű használni, és gyorsan lehet benne 3D-s modelleket összerakni. A Google Earth-höz is használják, így nem véletlenül az épület modellezést nagyon jól támogatja:). Rövid ismerkedés az eszközzel (javaslom az alap video tutorialokat), és már állt is a ház és a kémény (no persze csak virtuálisan:)!

kemeny

Utána már csak metszetet kellett készíteni a tetőből és a kéményből (Intersect eszköz), elforgatni a kamerát, hogy felülről nézzük a tetőt, és a mérőszalag eszközzel lemérni a kapott ovális méretét.

Túlvagyunk a tervezésen, jöhet az implementáció:) 1:1-es modellt túl nagy lett volna nyomtatni, így csak egy kisebb verziót vittem ki. De hogyan is kell ellipszist szerkeszteni ha csak a két tengelyének hosszát tudjuk? Régen volt már az a geometria óra, de némi gondolkodás, fókuszpont távolság számítás után, két szöggel, egy spárgával és egy tollal azért megoldottuk a dolgot;-)

UPDATE: egy ismerősöm figyelmeztett, hogy "nagyon beszippantottak a programok":) Az ellipszis adatait egyszerűen ki lehet számolni mindenféle program nélkül, csak fel kell rajzolni. Teljesen igaza van, tényleg csak egy cosinust kell számolni;)

Reklámok
Kategória: Tech | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s