Operációs rendszerek – biztonság és Hyper-V előadások

Lementek a félév maradék előadásai operációs rendszerekből:

  • Somogyi Csaba tartott a Microsofttól egy jó előadást Hyper-V-ről, volt benne architektúra, demók, és a végén egy kis kitekintés, hogy akkor mit jelent az például, ha van egy 16 darab 4×4 magos szerverből álló, külön tárolórendszerrel ellátott kisebb szerverfarmunk, és azt menedzselni is kell.
  • A biztonságról szóló előadásom sajnos végül elmaradt a bombariadó miatt.
  • Most idén először tartottam előadást az angol nyelvű képzésben is, úgyhogy rohamléptékkel lefordítottam a fóliák egy részét.

Érdekes volt az angol és a magyar képzésben lévő különbség. Az angol nyelvű képzésben erasmusos hallgatók voltak, a hétből összesen hárman jártak be az órára, ők Svájcból és Lengyelországból voltak. Itt a hallgatók, ha nem értettek valamit, folyamatosan kérdeztek. Sőt, volt olyan, hogy csak eszébe jutott valami, például, hogy egy adott funkció van-e Linuxon is, vagy ezt hogyan oldják meg Mac-en, és akkor nyugodtan megkérdezte. Az alapképzettségükben volt azért néhol hiányosság, de láttam, hogy érdekli őket a dolog, és jár az agyuk közben. Pont ezért hibákat is könnyebben észrevettek az előadásban, figyelni kellett ám nekem is. A magyar előadással persze nem fair összehasonlítani, mert az nagy előadóban volt, és ott azért legalább ötven ember mindig volt bent. Nagy teremben régen és se kérdeztem sosem, meg különben is ha kérdez valaki, akkor nehezen hallani a kérdést a táblától, szóval macerásabb a dolog. Szünetben azért szerencsére sokan jöttek oda kisebb-nagyobb kérdéssel, itt se volt hiány belőlük, de korábban kistermes előadásnál is tapasztaltam, hogy a magyar diákok előadás közben kevesebbet kérdeznek, kevesebb visszajelzést adnak az előadó felé. Pedig nagyon hasznos lenne, tessék nyugodtan kérdezni:)

Még zárásként egy újabb kis vidámság a mai vizsgáról. Feltettem egy kicsit aljas kiskérdést, hogy a következő szövegben mit jelentenek az egyes részek: “Microsoft (R) Windows (R) 5.01. 2600 Service Pack 2 Uniprocessor Free”. Érkeztek ilyen megfejtések is:

  • Uniprocessor = a rendszer többprocesszoros rendszeren fut. Na, Ő se tanult latin eredetű nyelveket:)
  • Uniprocessor Free = a rendszer processzorfüggetlen. Azért az igen komoly operációs rendszer verzió lenne, ami processzor független.
  • Free = ingyenes, a program szabadon terjeszthető. Ingyenes Windows, nem volt neki gyanús a szöveg elején lévő Microsoft felírat?:))

Azért szerencsére a nagyrésze tudta, hogy melyik a major/minor/build verziószám, és még jó páran arra is emlékeztek, hogy a Free a debug szimbólumok nélküli verziót jelenti.

Reklámok
Kategória: Opre | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s