IT infrastruktúra leírása Visio Professionalben

(Mostanában az időm nagy része az Intelligens Rendszerfelügyelet tantárgyra való felkészüléssel megy el. Összeraktunk egy demo rendszert, amiben az egyes informatikai problémákat, megoldásokat be lehet majd mutatni. Ennek kapcsán jó néhány technológiát kipróbáltam, természetesen nem ment/megy minden simán, úgyhogy szerintem lesz majd pár bejegyzés:)

A demo rendszerünk megtervezése során csináltunk egy gyors tervet papíron, majd, hogy ez meglegyen digitálisan is, berajzoltam Visioba. Eddig is használtam már párszor, a network diagram ábrákkal könnyen lehet dolgozni:

imageEz így nem rossz, de az IP cím, OS, alkalmazások mind-mind  csak szövegdobozokként kerültek rá az ábrára, nem túl kezelhető, karbantartható [és nem is túl modell alapú, ami a tantárgy hívószava lenne:]. Most vettem a fáradtságot, kicsit utánanéztem, és pár perc alatt kiderült, hogy a Visio ennél sokkal többet is tud:-)

Az egyes alakzatokhoz lehet tulajdonságokat rendelni, azok sémáját megadni, beállítani, hogy milyen formában jelenjenek meg azok, végül pedig az egészet lehet akár külső adatforrásból is szedni! Legegyszerűbb egy példán keresztül kipróbálni ezt, a New / Getting started / Samples / IT Asset Management példa jó kiindulás. (A Súgóban szokás szerint megint csalódtam, nekem egyszerűen nem áll kézre az Office súgója:( Vagy csak olyan oldalak vannak, ahol a teljesen alap kattintsunk ide típusú folyamat van leírva, de anélkül, hogy a fogalmakat és a folyamatot megmagyarázná, vagy pedig 1 órás oktatások, 30 lapra szétszedve az egy oldalban elmondható információt. Talán még ez egy jó leírás a hivatalos súgóban: Link data to diagrams I: Getting started, vagy pedig ez a videó: Network Installation and Capacity Planning.)

Ezen az ábrán látszanak a főbb lépések:

image

1. Alakzat kiválasztása

2. Külső adatforrásból importált adatok, egy-egy sort lehet egy alakzathoz kötni

3. Az alakzathoz megadott tulajdonságok áttekintése

4. Megjelenítés beállítása: melyik tulajdonság jelenjen meg, milyen forrásban

Ezek alapján már egy sokkal jobban kezelhető ábrát kaptam, ami az adatokat egy Excel táblából szedi. Az a “modellünk”, a Visio pedig azt jeleníti meg különböző nézetekben, éppen amire szükség van.

image

Reklámok
Kategória: Tech | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Csaba szerint:

    Thx az infot!Ez most pont jól jött melóhelyen, volt feladat ilyen tetszetős ábra elkészítése a hálózatunk felépítéséről. :DÜdv,Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s