Routing table & Multihomed name resolution

A Windows hálózatkezelésének két, számomra homályosabb részéről sikerült ma pontos leírást találnom:

1. Útvonalválasztó tábla felhasználása

A route print parancs kimenetét pontosan hogyan is használja fel egy IP csomag továbbítása során a rendszer?

Megoldás: TCP/IP Fundamentals for Microsoft Windows, Chapter 5 – IP Routing, IPv4 routing

1. For each entry in the routing table, IPv4 performs a bit-wise logical AND operation between the destination IPv4 address and the Network Mask field. The result is compared with the Destination field of the entry for a match.

2. IPv4 compiles the list of matching routes and selects the route that has the longest match (that is, the route with the highest number of bits set to 1 in the subnet mask). The longest matching route is the most specific route to the destination IPv4 address. If the router finds multiple routes with the longest matches (for example, multiple routes to the same address prefix), the router uses the lowest metric to select the best route. If the metrics are the same, IPv4 chooses the interface that is first in the binding order.

A leírás után van egy részletes példa, amikor értelmezi a route print kimenetét, és elmagyarázza, hogy néhány konkrét cím eléréshez ezt hogyan használja fel.

2. DNS névfeloldás több hálózati kártyával rendelkező gépen

Linux alatt egy központi fájl van, a resolv.conf, és itt vannak felsorolva a DNS szerverek (amennyire én tudom). Windows alatt viszont minden hálózati adapterre külön-külön meg lehet adni DNS szerverek listáját. De mikor és kinek küldi el a gép ezek után a feloldandó nevet? Mikor használja az adapterhez megadott további szervereket?

Megoldás: How DNS Works, DNS Processes and Interactions

Nem triviális a folyamatábra, át kell nézni alaposan. De e kérdések egy részére választ ad ez a rész is:

1 The DNS Client service sends the name query to the first DNS server on the preferred adapter’s list of DNS servers and waits one second for a response.

2 If the DNS Client service does not receive a response from the first DNS server within one second, it sends the name query to the first DNS servers on all adapters that are still under consideration and waits two seconds for a response.

3 If the DNS Client service does not receive a response from any DNS server within two seconds, the DNS Client service sends the query to all DNS servers on all adapters that are still under consideration and waits another two seconds for a response.

Tehát először elküldi az elsődleges adapter első DNS szerverének, és csak utána kérdezi meg a többieket. A folyamatot tovább bonyolítja, hogy ha valahonnan kap választ, de az negatív (= a DNS szerver szerint ilyen állomás vagy tartomány nem létezik), akkor az adott adapter összes DNS szerverét kiszedi a még kérdezendő kiszolgálók listájából.

Nálunk az azért kellett, mert van olyan szerver, akinek van egy lába egy belső, valami.local tartományú hálózatba, meg van egy másik a nyilvános bme.hu hálózatba, és kérdéses volt, hogy hogyan oldja fel a belső neveket. De csak megfelelően be kell állítani minden kártyán az oda illő DNS szervereket, és meg kell adni a hálózati kártyák sorrendjét (Network Connections / Advanced / Advanced Settings…), és megy ez is:-)

Most találtam még hozzá egy példát is: DNS Client Resolver Behavior

Reklámok
Kategória: Tech | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s