Type I vs. Type II VMM

VMM-ek és/vagy hypervisorok csoportosításánál szokták használni a Type I és Type II felosztást. Úgy szoktak rájuk hivatkozni, hogy a Type I “ami közvetlen a hardveren fut”, a Type II meg “ami egy operációs rendszeren fut”. A Type I még általában OK, de a Type II akkor mit jelent pontosan? Azért nem szeretem, mert mindenki mást ért alatta, és van, aki a Type II csoportba sorolja a Java VM-et vagy a .NET CLR-t is. Ezért születtek meg az ehhez hasonló hibrid ábrák:

VMM arrangements

VMM típusok (forrás: Microsoft)

Most azonban végre megtaláltam, hogy mi volt az eredeti elnevezés:) Amennyire tudom, Goldberg vezette be a fogalmakat a disszertációjában (ami egyébként valami hadi R&D projektnek a jelentése, érdemes megnézni fedőlapokat): “Architectural Principles for Virtual Computer Systems“, Report number AD0772809.

A 22. oldalon van a Type I és Type II informális definíciója:

Type I — The  VMM runs on a bare machine*
Type  II — The VMM  runs  or  an  extended host  [53,75],  under  the  host operatinq  system.

Van egy nagyon jó ábra is a Type II-höz:

Type II VCS

Type II VCS (forrás: R. P. Goldberg)

Meg van egy formális modell VMM-ek leírásában, ahol azt foglalja össze, hogy a virtuális erőforrások hogyan képződnek le fizikai erőforrásokká, és ezt különböző függvényekkel definiálja. Ezekkel egy Tpye II rendszer így néz ki:

Type II VM

Type II VM (Forrás: R. P. Goldberg)

Így már világos, igaz?:)) A P_v a virtuális gép folyamatainak nevei, V a virtuális gép erőforrásainak a nevei, P_r a fizikai gép folyamatainak nevei, R a fizikai erőforrások nevei. A fí_v függvény jelöli azt, hogy futtatjuk a virtuális gépet, és annak a folyamatai valamilyen virtuális erőforrást kezelnek, az f’ pedig azt jelzi, hogy a virtuális erőforrásokat hogyan képezzük le. Ez egy kellően általános modell, amibe aztán később az akkori megoldásokat szépen be tudta sorolni (IBM CP-67 és System/360, HITAC  8400).

Na ettől megint nem lettünk okosabbak a kiindulási problémával kapcsolatban:), de ezek érdekes dolgok, és jó volt megnézni egy, a 70-es évekből származó munkát. Félelmetes, hogy mennyire könnyen elérhető az akkor még írógépen készült munka, és félelmetes, hogy ennek ellenére mennyire elfelejtette a világ ezt a témát, és majd 20 évvel később megint elkezdte feltalálni.

Függetlenül attól, hogy Goldberg mit értett anno a Type II rendszeren, ma már annyi mindenki használta mindenre a fogalmat, hogy szerintem a bare-metal és hosted felosztás használata egyértelműbb.

Kategória: Tech
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s