Tapasztalatok a Windows Server 2012 menedzsment felületeivel

A Windows Server 2012-ben három (vagy inkább kettő és fél) menedzsment felület közül választhatunk, ahogy azt pl. itt is részletesen le van írva: Windows Server Installation Options

  • Server Core: a GUI nagy része nem elérhető, helyi parancssori vagy távoli menedzsment lehetséges. Végre telepíthető benne a legtöbb szerep, és ez lett az alapértelmezett.
  • Server with GUI: ez a régi változat, minden GUI komponens elérhető.
  • Minimal Server Interface: köztes eset, a GUI menedzsment eszközök egy része megy elvileg (Server Manager, MMC).

Tetszik ez az irány, végre például követelmény, hogy a szerver oldali alkalmazásoknak kötelező Server Core változaton is futni, vagy a PowerShell hatalmas lökést kapott, hogy mindent lehessen vele állítani. Sőt, már azt is ki lehet próbálni, hogy egy Windowson parancssorból el tudunk teljesen távolítani egy komponenst, majd utána egy másik paranccsal vissza tudjuk rakni úgy, hogy a legfrissebb fájlokat közben a Windows Update tárhelyről szedi le (Features on Demand funkció)! (Azért az Install-WindowsFeature cmdlet messze van még tudásban az apt-get parancstól:)

Ha már van ez a szép Minimal Server Interface opció, gondoltam megnézem, hogy mit tud. Egy pár nap után azért vegyesek a tapasztalataim.

  • A PowerShell cmdleteket nagyon jól kibővítették, egy 5 gépből álló feladatátvételi fürt (failover cluster) demo rendszerhez meg tudtam mindent csinálni PowerShellből. (Azért mondjuk azzal, aki az iSCSI cmdleteit kialakította, elbeszélgetnék egy kicsit:)
  • A Minimal Server Interface módban tényleg elindulnak a régi MMC-s felületek. De ha kicsit is megkapargatjuk, azért vannak érdekességek, pl. ez:

 

Az MMC felület szépen megy, azonban például a Failover Cluster Manager az összesítést HTML-ben jeleníti meg, az azt megjelenítő komponens viszont IE nélkül nem elérhető. Szóval azért látszik, hogy ezeket a felületeket anno nem ilyen környezetre tervezték.

A másik fájó példa az iSCSI Initiator beállítása (megint az iSCSI:). Ez egy jól használható kis GUI, még működik is Minimal Server Interface módban. Az egyetlen egy gond vele, hogy ez a helyi gépre vonatkozik. Ez bizony nem MMC-modul, ezt nem lehet megnyitni a távoli gépre vonatkozóan (legalábbis én nem találtam meg). Úgyhogy ha a távoli gép történetesen Server Core, akkor ott marad a PowerShell. Ez megint olyan, hogy akkor nyilván egy indokolható döntés volt, hogy miért nem MMC-modulként valósítják meg, csak ennek most megvan a következménye.

  • Az igazi felületek azok (lesznek), amiket a Server Managerhez újragondoltak. Ilyen például a lemezek és kötetek kezelése. Ez szépen megy már a háttérben WS-Management + PowerShell fölött. Viszont úgy tűnt nekem, hogy ezeken azért még látszik, hogy első verziók (az MMC-s felületeket már 10 éve csiszolják).

Példa: a fürthöz hozzáadtam egy olyan kötetet, aminek nem volt betűjele. Később mégis kellett volna, nézzük meg akkor a Server Manager felületét.

Itt betűjelet nem lehet már hozzáadni (ami akár még jogos is, hisz ez a lemez elvileg már több géphez is hozzá van rendelve). Kiszedtem a fürt kezeléséből a lemezt, készíteni akartam egy új kötetet rá. Azonban a betűjel kiválasztásánál ez fogadott:

Igen, lehet a C is? Nyilván nem tudtam megállni, hogy ne azt válasszam:) El is fogadta, végig lehetett nyomkodni a varázslót, majd miután befejezte a munkát, ezt adta:

Jé, tényleg nem sikerült? Nem mondod, ki hitte volna:). Biztos ott van az is a háttérben, hogy a Server Manager csak egyszerű GUI váz a PowerShell cmdletek becsomagolására, de azért mégis jó lenne némi ellenőrzés már menet közben is.

Összességében tényleg nagy ugrás a Windows Server 2012, ha legközelebb Windows szerver kell valamihez, akkor 2012-es Server Core-t használnék már majd legszívesebben, de azért látszik még a UI-ba a hirtelen váltás szerintem.

Kategória: Tech
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s