VMware Workstation hálózati kártya típusok Windows 8 vendég esetén

A nemrég megjelent új programverziók mindig meglepnek mostanában valami új hibával. Most a VMware Workstation 9 a fizikai gépen és Windows 8 a vendég gépen kombináció kápráztatott el.

VMware Workstation 9-ben létrehoztam egy új Custom virtuális gépet, megadtam neki, hogy Windows 8-at fogok telepíteni rá (a 9-es már támogatja ezt), majd később fel is telepítettem (de nem használtam az Easy Install funkciót). Minden tökéletes, megjelent az új Start menü is, nem is volt lassú a virtuális gép, azonban nem volt hálózat.

Megnyitva az Eszközkezelőt ez a kép fogadott:

Hát ezt a hálózati kártyát nem sikerült felismerni. Gyors keresés után kiderül, hogy más is találkozott ilyesmivel: Workstation 9 and Windows 8 – getting internet access?

Elő is kerül a megoldás valami tapasztaltabb fórumozótól: írjuk bele a VMX fájlba, hogy ethernet0.virtualDev = “e1000e” és megy is majd minden.

Igen ám, de miért is kell hirtelen most ezt kézzel elvégezni?

Hálózati kártya típusok VMware Workstation esetén

A Workstation felülete szépen elkeni, hogy tulajdonképpen milyen típusú hálózati kártyát is mutat a virtuális gép felé. ESX/ESXi esetén ez szerepel a GUI-n is, meg van is dokumentáció róla:  Choosing a network adapter for your virtual machine

Workstation esetén viszont marad a VMX fájl szerkesztése kézzel. Ehhez, amennyire tudom, nincs hivatalos séma, úgyhogy marad például ez a jól összeszedett referencia: VMX-file parameters, Advanced network settings Itt három lehetőséget ajánl:

ethernet0.virtualDev = "vlance" 
ethernet0.virtualDev = "vmxnet" 
ethernet0.virtualDev = "e1000"

Ez azonban már kicsit elavult, például nincs benne az e1000e. Ezek szerint kénytelenek leszünk magunk utánajárni ennek;)

PCI  IDs: vendor, device és a többiek

Hogyan deríthető akkor ki, hogy milyen opciók vannak, és azok mit jelentenek? Próbáljuk ki az ESX-ben meglévő opciókat beleírni a VMX fájlba, és nézzük meg, hogy a vendég milyen PCI eszközt lát az Eszközkezelőben. A PCI eszközt többek között a vendor és a device ID kombinációja azonosítja, ezt kell tehát figyelni (ezt utána például a http://www.pcidatabase.com odalon lehet beazonosítani).

Tapasztalatok:

  • Ha nem adunk meg semmit a VMX fájlban (ez az alapeset), akkor VLANCE típusú kártyát mutat. Akkor is, ha fel van telepítve a VMware Tools csomag.
  • VMXNET2 megadása esetén nekem ‘Internal error’ hibára panaszkodott a VMware Workstation, és nem akarta betölteni a virtuális gépet.
  • VMXNET3 esetén elindult, de 100% CPU használatot produkált a Windows 8, és még a Feladatkezelőt se tudta elindítani. Ezt több újraindítás után is reprodukálta, úgyhogy ezzel sem kísérleteztem tovább.

A többi opcióra viszont működött, az alábbi táblázat foglalja össze, hogy mikor milyen hálózati kártyát lát a virtuális gép.

type vendor device subsys revision name driver
vlance 0x1022 0x2000 0x20001022 0x10 AMD PCnet LANCE PCI Ethernet Controller Not in Windows 8
vmxnet 0x15AD 0x0720 0x072015AD 0x10 VMware PCI Ethernet Adapter VMware Tools
e1000 0x8086 0x100F 0x075015AD 0x01 Intel PRO/1000 MT Gibabit Ethernet Adapter In-box Windows 8
e1000e 0x8086 0x10D3 0x07D015AD 0x00 Intel 82574L Gibabit Ethernet Adapter In-box Windows 8

A vlance egy nagyon régi 10 Mbit/s kártya emulálása, a vmxnet a VMware paravirtualizált  hálózati kártyája, az e1000 és az e1000e két Intel kártya emulálása (az e1000e már egész új, az nem olyan régen került bele a VMware termékekbe).

Tehát az alapesetben kiválasztott vlance kártyához jogos, hogy nincs meghajtó, azt már régen kiirtották a Windowsból. Tehát tényleg át kell írni kézzel valami másik típusúra.

Csak azt nem értem, hogy ezt miért nem oldja meg a Workstation, ha már egyszer úgyis megadom neki, hogy milyen operációs rendszert fogok a vendég gépbe telepíteni. Eddig ezzel nem volt gond…

Kategória: Tech
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s